Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  خبرنگار خبرگزاری برنا در آذربایجان شرقی، مردم ایران بارها از شرایط سخت حاصل از تحریم ها شدید عبور کرده اند و در گذر این شرایط اندوخته ای مهم در عرصه سیاست و اقتصاد به دست آورده اند و آن تمرکز بر تولید داخل و تلاش برای خودکفایی بوده است.

اما در این بین تحریم ها ما را بر تمرکز بر داشته هایمان بیش از هرچیزی رهنمون شده است، یکی از پتانسیل های اقتصادی که در شرایط تحریم کمتر مورد توجه قرار گرفته است نقش و ویژگی شاخص مناطق آزاد در شرایط تحریم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 در تعاریف بین المللی از مناطق آزاد به عنوان محرک تجارت آزاد یاد شده است. این مناطق به ‌عنوان محرکه ‌ای در جهت تشویق صادرات صنعتی تلقی می شود اما این تمام مسئولیت مناطق آزاد نیست و این مناطق پتانسیل های ناشناخته ای دارند که می تواند با شناخت و تعریف قوانین حمایتی به فعلیت در بیاید.

یکی از مناطق آزادی که در طول ده سال گذشته در بحث های اقتصادی خوش درخشیده است منطقه آزاد ارس است. با توجه به موقعیت جغرافیایی این منطقه و نزدیکی به شهر صنعتی، اقتصادی تبریز انتظارها در خصوص نقش آفرینی جدی آن در بحث اقتصاد بسیار بیشتر از دیگر مناطق است.

بر اساس اظهار بسیاری از کارشناسان و مسئولان اقتصادی کشور بیش از 80 درصد از اقتصاد آذربایجان متعلق به بخش خصوصی است و مردم این دیار از دیرباز  در مسائل اقتصادی در سطح کشور پیش گام بوده اند از این رو نقش آفرینی منطقه آزاد ارس در شرایط تحریم و کمک به اقتصاد استان و کشور انتظاری معقول و منطقی به نظر می رسد.

به گفته مدیرعامل منطقه آزاد  تجاری صنعتی ارس، این منطقه توانسته است طی سال گذشته ، صادرات 251 میلیون دلاری کالا و خدمات را در کارنامه خود به ثبت برساند.

محسن نریمان در خصوص جزیات این صادرات می گوید: میزان کل صادرات سال 1397منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس 251 میلیون دلار بود و علی رغم تحریم های شدید اقتصادی علیه کشورمان این رقم در مجموع افزایش 12میلیون دلاری نسبت به سال 1396را شاهد است.

 این میزان صادرات ماحصل فعالیت 152شرکت تولیدی و صنعتی و 42واحد کشاورزی دارای پروانه بهره برداری مستقر در این منطقه و صدور هزار و 650 گواهی تولید در این منطقه است.

این ارقام نشان از پویایی اقتصادی دارد که با وجود تحریم ها باز روند رو به رشدی را طی می کند اما بدون شک این میزان داد و ستد و حتی صادرات و واردات در شرایط سخت تحریم نیازمند برنامه ای جدی برای ادامه روند رو به رشد آن است.

نقش آفرینی مناطق آزاد برای گذر از تحریم ها نیازمند بازنگری قوانین حاکم بر این مناطق  است

کارشناس حوزه اقتصاد در خصوص نقش مناطق آزاد در شرایط تحریم می گوید:  در شرایط فعلی که که ورود  خروج کالاها و ارز به کشور با مشکلاتی مواجه شده است باید از ظرفیتهای مناطق آزاد و شرایط ورود و خروج آزادانه کالاها در مناطق آزاد نهایت بهره برداری را انجام داده تا بتوانیم بخشی از مشکلات بوجود آمده بواسطه تحریم ها را حل کنیم.

ابوالفضل بهرا  در گفت و گو با برنا می افزاید: قوانین حاکم بر مناطق آزاد از مولفه های مهم و تاثیرگذار در شرایط فعلی می باشد  که در این راستا حذف قوانین بازدارنده و دست و پا گیر و بازنگری و تصویب قوانین همسو با اهداف مناطق آزاد و تسهیل کننده کسب و کار می تواند برخی از مشکلات بوجود آمده بواسطه تحریم ها را مرتفع سازد.

وی می افزاید: تصویب قوانین در راستای تسهیل مبادلات پولی و مالی با همسایگان، ایجاد شعب بانک های خارجی و تصویب قوانین مرتبط با هدف افزایش تجارت برون مرزی از دیگر راهکارهای برون رفت از مشکلات مربوط به دوران تحریم می باشد.

بهرا ادامه می دهد: تسهیل مقررات مربوط به ورود و خروج کالا و تجهیزات خدمات فنی و مهندسی و ارز ، تسهیل شرایط کسب و کار ویژه برای ورود سرمایه با هدف جذب سرمایه گذاری خارجی، رایزنی با همسایگان جهت ایجاد شعب بانک های خارجی، حذف بروکراسی های زاید در مناطق آزاد، تسهیل ورود تکنولوژی، آزادتر نمودن مبادلات در مناطق آزاد، بهره برداری حداکثری از ویژگی های جغرافیایی مناطق آزاد، تصویب قوانین تسهیل کننده صادرات و واردات در جهت تعامل با همسایگان، از دیگر مواردی است که بازنگری در قوانین مرتبط با آنها میتواند موجب استفاده حداکثری از ظرفیت های موجود مناطق آزاد جهت عبور از بحران های دوران تحریم باشد.

وی ارتباط سازنده با کشورهای همسایه را مورد تاکید قرار می دهد و می افزاید: تعامل مثبت و انجام مذاکرات تجاری سازنده با همسایگان جهت تامین مواد اولیه مورد نیاز کارخانه ها می تواند یکی دیگر از راهکارهای برون رفت از شرایط فعلی باشد که قطعا مناطق آزاد در این رابطه می تواند نقش خود را در صورت مدیریت صحیح به درستی ایفا کند.

این کارشناس اقتصاد خاطر نشان می کند: در حال حاضر موقیعیت جغرافیایی مناطق آزاد کشور به خصوص در شمال غرب و  حاشیه خلیج فارس و دریای به گونه ای مناسب و استراتژیک می باشد که با مدیریت و برنامه ریزی حرفه ای می توان با مشکلات اقتصادی موجود در کشور را با ارتباطات و  تعاملات مناسب با کشورهای همسایه در حاشیه خلیج فارس و همچنین کشورهای همسایه شمالغرب  از جمله ترکیه و آذربایجان و فراتر از منطقه، با تبادلات مالی و پولی برنامه ریزی شده برطرف نموده و حتی در شرایط تحریم در فضای منطقی و به دور از تنش با بحران های ناشی از تحریم مقابله کرد.

ضرورت تشکیل شورای مقابله با تحریم با اختیارات خاص در مناطق آزاد

معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ارس  نیز با اشاره به لزوم برنامه ریزی برای گذر از شرایط سخت اقتصادی و تحریم های شدید علیه کشورمان می گوید: در این وضعیت مناطق آزاد می توانند نقش برجسته ای در امر اقتصاد ایفا کنند اما این مهم نیازمند تشکیل کمیته ای عالی برای مقابله با تحریم با اختیارات خاص در مناطق آزاداست.

صفر شاسفند در گفت و گو با برنا خاطرنشان می کند: با توجه به هم مرز بودن منطقه آزاد ارس با چند کشور دوست و همسایه این منطقه می تواند در شرایط تحریم نقش ویژه ای را ایفا کند.

وی با تاکید بر اینکه منطقه آزاد ارس پیش از این نیز در دوره های مختلف تحریم ها علیه کشورمان تلاش کرده است تا با برنامه های خاص در خدمت مردم کشور باشد می افزید: با توجه به وجود پتانسیل های برجسته این منطقه و وجود بیش از  100 هزار متر مربع انبار در این منطقه این قابلیت وجود دارد که ما بتوانیم از این انبارها به عنوان دپوی محصولات خاص وارداتی استفاده کنیم.

عضو هیات مدیره سازمان منطقه آزاد ارس، ادامه می دهد: در حال حاضر ظرفیت دپوی بیش از یک هزار تن کالا در این منطقه محیا است از این رو می توان با بهره گیری از این فرصت در خدمت اقتصاد و مردم کشورمان باشیم.

وی توجه به قوانین اصلی مناطق آزاد را راهکار اصلی در برون رفت از مشکلات پیش رو می داند و می گوید: خوشبختانه قوانین مناطق آزاد در سطح کشور بسیار راهگشا است اما از سویی متاسفانه برخی از بخش نامه ها دست مناطق آزاد را بسته است .

شاسفند با تاکید بر تعریف کمیته ای عالی با اختیارات خاص در مناطق آزاد خاطرنشان می کند: این کمیته می تواند نقش مناطق آزاد را در شرایط تحریم به صورت ویژه برجسته سازد و با تعریف قوانین خاص با توجه به شرایط زمانی تسهیل گر شرایط ویژه باشد.

معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ارس دادن اختیارات به مناطق آزاد در شرایط سخت اقتصادی را ضروری می داند و ادامه می دهد: صورت جلسات این کمیته عالی باید به عنوان قوانین محلی تلقی شود و حضور مسئولانی از قوه قضاییه، دیوان محاسبات و مقامات اجرایی می تواند در پیشبرد اهداف کمیته مثمر ثمر باشد.

شاسفند، می افزاید: اگر همه ما قبول داریم که امروز در جنگ اقتصادی هستیم باید بپذیریم که در شرایط جنگی نیازمند ریسک هستیم اما اگر می خواهیم ریسک کنیم لازمه آن پشتوانه اجرایی و تصمیم گیری است این مهم نیز محقق نمی شود مگر با وحدت فرماندهی و انسجام تصمیم گیری.

عضو هیات مدیره سازمان منطقه آزاد ارس، با اشاره به تجربه چندین ساله منطقه آزاد ارس می گوید: این منطقه در شرایط سخت اقتصادی همیشه نقش آفرین بوده است و با توجه به اتصال به استانی پیشرو در اقتصاد و صنعت بدون شک اینبار نیز تمام توان خود را به کار خواهیم گرفت تا در کنار مردم عزیزمان در شرایط سخت اقتصادی باشیم.

آنچه که  از تحلیل های متولیان امر و کارشناسان حوزه اقتصاد می توان بر داشت کرد این است که مناطق آزاد آنگونه که باید و شاید مورد توجه برای گذر از تحریم ها قرار نگرفته است. با توجه به وجود پتانسیل ها و ویژگی های خاص در اکثر مناطق آزاد و بخصوص منطقه آزاد ارس انتظار می رود تا در روزهای پیش رو شاهد نگاه ویژه دولت به این مناطق باشیم تا در عمل نیز شاهد نقش آفرینی جدی تر این مناطق در دوران تحریم باشیم.

گزارش: حمیده بردباری

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: پوست جنگ سرمایه کسب و کار مناطق آزاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۵۵۰۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم

بین الملل تابناک: نشست مشترک خبری رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی کشورمان صبح امروز (سه شنبه) و در حاشیه نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای در اصفهان برگزار شد.

محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در این نشست خبری اظهارداشت: از حضور آقای گروسی در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای تشکر میکنم گفت‌وگوهای سازنده و رو به جلویی را داشتیم.

وی گفت: در اسفند سال گذشته بیانیه مشترکی را منتشر کردیم و اگر چه بدخواهان ایران همواره از تعاملات ایران با آژانس ناخرسند هستند و تلاش می‌کنند با سیاه نمایی و ادبیات مخرب این اقدامات و تصمیمات را کم ارزش جلوه دهند، ولی آقای گروسی و بنده اعتقاد داریم که بیانیه مشترک مبنای خوبی بین ما است.

اسلامی تصریح کرد: ما در این سفر و گفت‌وگوهایی که داشتیم این خط مبنا را به عنوان نقشه راه خود مورد تاکید قرار دادیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: ما در این مذاکرات پیشرفت بیانیه مارس را به عنوان خط مبنای مثبت ارزیابی کردیم و این ملاحظه را هم داشتیم که به دلیل برخی موضوعات حرکات و روند تعاملات دو طرف کُند شده است ولی امروز با مروری که بر بیانیه مشترک داشتیم این امیدواری ایجاد شد که این خط مبنا را ادامه دهیم.

وی بیان کرد: بخش اول صحبت‌های ما موارد گذشته‌ای است که در قالب برجام تحت عنوان پی ام دی بسته شده بود و آغشته با موضوعات سیاسی و پیرامونی هست و همواره با الزامات خودش مورد پیگیری قرار می‌گیرد و نباید به دیگر بخش‌ها تسری پیدا کند. در این بخش موضوع مهم بحث دو مکان باقیمانده است و خوشبختانه دو مکان بسته شده و موضوع ناترازی مواد نیز بسته شده است و دو مکان از چهار مکان باقیمانده است.

اسلامی عنوان کرد: بخش دوم مرتبط با وضعیت موجود است که در چارچوب پادمان و ان پی تی و ملاحظاتی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد، برای کاستی ها و انتظاراتی که وجود دارد اقداماتی متقابل و هماهنگ را انجام بدهیم.

معاون رئیس جمهور کشورمان گفت: بخش سوم گام‌های آینده و انتظارات متقابل و نقشی که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد است که می‌تواند برای برداشتن موانعی که عمدتا سیاسی است تاثیرگذار باشد.

وی ادامه داد: توافق کردیم برای تهیه پیش نویس این سه بخش معاونین دو طرف بر روی زمانبدی‌ها و آیتم‌های این سه بخش گفت‌وگو داشته باشند؛ این آغاز یک فرایند است.

اسلامی گفت: موضوع مهم دیگر این است که مراقب باشیم اقدامات خصمانه‌ای که علیه برنامه هسته‌ای پایه گذاری شده و منشا آن صهیونیست‌ها هستند در تعاملات میان دو طرف تاثیرگذار نباشد.

اظهارات و مواضع رژیم صهیونیستی نباید ملاک آژانس علیه ایران قرار بگیرد

وی ادامه داد: این موضوع خیلی مهم است چرا که رژیم صهیونیستی سردمدار این القائات مطرح شده در رسانه‌هاست. در این مقطع زمانیکه که ماهیت این رژیم بیشتر از پیش بر جهانیان ثابت شده و در سراسر جهان اعتراضاتی صورت میگرد باید به این نکته توجه کنیم که این رژیم مخرب پشت سر اقدامات علیه ایران بوده و نباید دیگر پس از این اظهارات و مواضع رژیم صهیونیستی ملاک آژانس علیه ایران قرار بگیرد. 

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: به همین دلیل ما توافق کردیم که این موارد را هم تفکیک می‌کنیم، گذشته، حال و آینده و هماهنگ و پر تعامل به سوی آینده ‌ای روشن گام برخواهیم داشت.

اسلامی افزود: از سال گذشته سند راهبردی جامع ببست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم و مبنای اقدامات ما محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: یکی از محورهای مهم این سند یکی ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای در کشور است که حدود ۲۲ درصد برق کشور را تامین می‌کند و مهمترین هدف گذاری که در جهان شده برای سال ۲۰۵۰ صفر شدن کربن و سه برابر شدن ظرفیت نیروگاه‌های هسته‌ای است که ما نیز بر این اساس حرکت خواهیم کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: تولید رادیوداروها گام مثبتی برای بخش سلامت است و بخش دیگر هم بخش پرتودهی است که کمک می‌کند باقیمانده آفات و سموم از مواد کشاورزی زدوده شود.

اسلامی گفت: حضور آقای گروسی در ایران در امتداد تعاملات جاری دو طرف در قالب پادمان و ان پی تی است، جمهوری اسلامی ایران از برجام خارج نشده است، آمریکا خارج شده و به تعهداتش عمل نکرده و اجازه نداده دیگران هم به تعهداتشان عمل کنند و سه کشور اروپایی هم به طریق اولی اینطور کردند.

وی افزود: ایران با حُسن نیت در این معاهده مانده و به تعهداتش یکطرفه عمل کرده و اکنون نیز تعهداتش را به استناد ماده ۲۶ برجام کاهش داده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها مبنای اقدامات ما است و این ملاحظات و چارجوب را آقای گروسی مطلع است و گفتند که چهارچوب تعاملات ما قانون اقدام راهبردی پادمان و ان پی تی است.

اسلامی گفت: شخص آقای گروسی هم به لحاظ جایگاه حقوقی و هم به لحاظ شخصیتی که دارد می‌تواند نقش خوبی را در این مسیر ایفا کند.

نشست‌های مهم گروسی در ایران

در ادامه این نشست خبری هم رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار داشت: طی دو روز حضورم در ایران نشست‌های خیلی مهمی را با مذاکره کننده ارشد و وزیر امورخارجه ایران داشتم و در خصوص شروع و تقویت روابط دو طرف را تبادل نظر کردیم.

وی گفت: شب گذشته هم رایزنی‌های فشرده و خوبی را برای اتخاذ تصمیماتی برای گام‌های متقبال داشتیم.

گروسی تصریح کرد: همانطور که آقای اسلامی گفتند سال قبل توافق کردیم بر صدور بیانیه‌ای که بتوانیم مسیر آینده را بدانیم و در خصوص سطح همکاری‌های ایران و آژانس در حوزه نظارتی و پادمانی اشاره می‌کند و البته حل مسائل باقیمانده هم نیازمند تلاش‌ها و گام‌های جدی دو طرف است. 

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: علی رغم کاستی‌ها و پستی بلندی‌های موجود ولی این روند تعامل وجود داشته است و پیشنهادی را ارائه کردم که گام‌های عملیاتی است که مسیر آینده را روشن می‌کند و تیم‌های دو طرف در حال حاضر در گفت‌وگو با یکدیگر برای ترسیم مسیر آینده هستند.

گروسی اظهارداشت: قصد ما این نیست که سند جدیدی داشته باشیم بلکه همان سند مارس را برای همکاری‌ها و تعاملات بین دو طرف داشته باشیم و این سند از این ظرفیت برخوردار است که مسائل باقیمانده دو طرف را حل و فصل کند که اینها نیز در چارچوب ان پی تی و پادمان است.

وی افزود: امروز هم  بر روی برداشته شدن گام‌های جدی و عملیاتی در راستای تحقق این موضوع تاکید کردیم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص نگرانی ایران از نقش مخرب اسرائیل در برنامه هسته‌ای خود، تصریح کرد: ما به بازیگران خارجی توجه نداریم و مخاطب ما ایران است و نقش ایران را در نظر می‌گیریم. برای ما منافع و امنیت منطقه‌ای مهم است و به آن توجه داریم. تلاش می‌کنیم با انجام اقداماتی هرگونه شک و شبهه‌ای از برنامه هسته‌ای ایران زدوده شود و در مسیر صحیحی با ایران پیش خواهیم رفت.

گروسی بیان کرد: ما باید با ایران همکاری کنیم تا به مسیر قبلی برگردیم و شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم و می‌دانیم که چه اقداماتی باید در این زمینه انجام شود.

سند جدیدی در کار نیست

گروسی اظهارداشت: قصد ما این نیست که سند جدیدی داشته باشیم بلکه همان سند مارس را برای همکاری‌ها و تعاملات بین دو طرف داشته باشیم و این سند از این ظرفیت برخوردار است که مسائل باقیمانده دو طرف را حل و فصل کند که اینها نیز در چارچوب ان پی تی و پادمان است.

وی افزود: امروز هم  بر روی برداشته شدن گام‌های جدی و عملیاتی در راستای تحقق این موضوع تاکید کردیم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص نگرانی ایران از نقش مخرب اسرائیل در برنامه هسته‌ای خود، تصریح کرد: ما به بازیگران خارجی توجه نداریم و مخاطب ما ایران است و نقش ایران را در نظر می‌گیریم. برای ما منافع و امنیت منطقه‌ای مهم است و به آن توجه داریم. تلاش می‌کنیم با انجام اقداماتی هرگونه شک و شبهه‌ای از برنامه هسته‌ای ایران زدوده شود و در مسیر صحیحی با ایران پیش خواهیم رفت.

گروسی بیان کرد: ما باید با ایران همکاری کنیم تا به مسیر قبلی برگردیم و شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم و می‌دانیم که چه اقداماتی باید در این زمینه انجام شود.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی در خصوص رفتار آمریکا در خروج از برجام و شرایط به وجود آمده بیان کرد: این چیزی است که داریم روی آن کار می‌کنیم. ما باید همکاری کنیم تا به مسیر قبلی برگردیم و احیای برجام و یا هرسند دیگری را که ایران تمایل داشته باشد به آن وارد شود، تسهیل کنیم. ما اکنون می دانیم چه اقداماتی باید انجام شود و در حال هماهنگی هستیم.

دیگر خبرها

  • آماده‌سازی قوانین احتیاطی در مجلس نمایندگان آمریکا برای تحریم مقام‌های دیوان کیفری لاهه
  • بازگشت شاخص‌های پولی به پیش از تحریم
  • اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم
  • مصوبه تعیین نماینده ویژه رئیس‌جمهوری در مناطق آزاد اصلاح شد
  • بانوان صنعتگر در تحقق شعار نقش آفرینی کنند
  • نخستین محموله خودروهای هیبریدی وارد کشور شد
  • نخستین محموله خودروهای هیبریدی واردات قطعی به قشم رسید
  • طهرانچی: بانوان باید برای نقش‌آفرینی‌های جدی در جامعه آماده شوند
  • وزیر کشور: بازگشت ۱.۵ میلیون اتباع خارجی به کشور‌های خود/ اتباع جدید نمی‌پذیریم
  • ورود نخستین محموله خودرو‌های هیبریدی واردات قطعی به قشم